Rungia, houbová bylinka 'Champi' / Rungia klossii 'Champi'
Kód: 68805Detailní popis produktu
Rungis klossii rozhodně nepatří k nenápadným bylinkám ani co se týče vzrůstu. Vytváří 60 až 80 cm vysoké kompaktní keříky, které jsou hustší, olistěné tmavě zelenými, oválnými jednotkami. Listy na první pohled připomínající bazalku je možné sbírat během celého roku a používat v kuchyni při přípravě pokrmů. Na jaře rostlina zaujme modrými květy.
Rostlinu řadíme do čeledi Acanthaceae – paznehtníkovité. Domovem rostliny s mimořádně výrazným aroma čerstvých žampionů jsou horské oblasti Papuy – Nové Guineje.
Rungia v zahradě:
• Vhodná do přenosných zahradních nádob.
• Atraktivní na balkoně nebo terase.
• Listy lze sušit nebo používat čerstvé.
• Ideální na dochucení salátů, dresinků, polévek, omáček. V kuchyni se však fantazii meze nekladou, takže může být součástí desítek moderních receptů.
Návod na pěstování:
Rostlina dobře snáší plné slunce, ale přece jen o něco více preferuje mírně přistíněná stanoviště s rozptýleným světlem. V polostínu je zpravidla o něco více mohutnější. Daří se jí v dobře propustné, humózní a vlhké zemině. Rungis klossii může být v principu pěstována i na záhoně, ale už příchod prvních silnějších přízemních mrazíků by jí nedal šanci, protože je mrazuvzdorná pouze do -1 °C. Vhodnější tedy bude pěstování rostliny v květináčích nebo zahradních nádobách, které na zimu přemístěte do světlé místnosti bez mrazu. Může přezimovat při pokojové teplotě, kde bude dále pokračovat v růstu nebo ji dáte do místnosti s teplotou 8–10 °C, kde dojde k pozastavení růstu. Tehdy snižte zálivku.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Bylinky a léčivé rostliny |
---|---|
Barva květu: | modrá |
Barva listu: | zelená |
Kvete v měsících: | květen, červen |
? Mrazuvzdornost: | 2°C až -1°C |
Nároky na slunce: | slunce, polostín |
Nároky na vláhu: | Vlhká, Polo suchá |
Opadavost: | stálezelené |
Skupiny dopravy: | Individuální, DPD, Paleta |
Typ půdy: | vlhká propustná |
? Výška v dospělosti: | 50 cm |
Varianta: | Květník o průměru 9 cm |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.